2016. május 24., kedd

Kindy


Következő ausztrál kalandunk az ovi. Kicsit ez is másképpen van. Az iskolaköteles kor itt 5 év. Akkor kötelezően pre-school-ba kerülnek a kicsik (prep-eseknek hívják őket). Ez olyan, mint otthon a nagycsoport. Foglalkozások vannak, kis szám- és betűtanulás, de játékosan.
Előtte az ovi (kindy) nem kötelező. Van állami kindy, nagy létszámmal, várólistával stb. Ezen felül magánovik, illetve családi napközik. Mindegyikre jellemző, hogy fizetősek. Min. 90 dollár per nap!!! Kormányzati támogatás csak az állandó lakosoknak illetve az állampolgároknak jár, akkor kb. 35 dollár per nap. Ezt akkor is ki kell fizetni, ha beteg a gyerek és éppen nem jár, vagy ha nincs ott egész nap. Van néhány órabérben fizetős ovi / családinapközi is.
Kázmérnak családi napközi mellett döntöttünk. Több figyelmet kap, nem annyira nagyüzemi, kevés gyerek van (négy gyerek / gondozó), rugalmasabbak a beszoktatásnál. Külön franchise rendszer van. Egy központi szervezet felügyeli, ellenőrzi, továbbképzésre küldi a gondozót…stb. (Több ilyen szervezet is van. Mi a YMCA egyik családi napközijét választottuk) Egy normál családi házban van berendezve a bölcsi/ovi. A gondozó, a mi esetünkben Polly, ott is lakik a férjével. 2 nagy fia van, akik már nem laknak otthon. Régóta foglalkozik gyerekekkel. A nappali-konyha, a kert a fő játszóhely. ezen felül 2 hálószoba van berendezve kiságyakkal, pelenkázóval. Nagyjából minden nap más-más gyerekekre vigyáz, főleg kicsikre, 1-2 évesekre, de csütörtökönként például egy négy és fél éves ikerpárra. Ezen felül keddenként játszó csoportot tartanak, amikor a szomszédos családi napköziből átjön 4 gyerek meg az óvónéni játszani.
Pollyt az interneten találtuk. Telefonon egyeztettünk, majd egyszer meglátogattuk és megbeszéltük a részleteket. Elég rugalmas a beszokásnál. Neki is érdeke, hogy jól érezze magát  Kázmér.
Múlt hétfőn kezdtük. Nagyjából 10-től délig, ebédig vagyunk ott. Utána csendespihenő van, akkor eljövünk. (Ennivalót a szülőnek kell biztosítani. A földimogyoró-tartalmú dolgok tiltottak. Kis dobozban viszi mindenki a falatkákat ebédre. Vicces, hogy minden nemzet viszi a saját kajáját. A japán kislány sushit hozott J ) Első nap két kicsi volt. Kázmérral nagyot játszottunk. Van favonatos terepasztal fordítóval! Kedden a játszócsoport volt csupa 3-4 év körüli gyerekkel.  Kázmér élvezte a társaságot. Szerdán megint 2 kicsi volt. Csütörtökön az ikrek. Péteken egyedül volt Vera mamával (nekem a suliba kellett mennem) Volt egy kis sértődős hiszti, de alapvetően jól érezte magát.
Kázmér most már kezdi sejteni, mire megy ki a játék. Jól érzi magát a kindyben, nem akar eljönni, de reggel tiltakozik, nem akar oda menni. De azért ha felajánlunk valami bíztatót, akkor jókedvűen megy. Persze még ott vagyunk vele. Szóval rajta vagyunk a témán, kíváncsi vagyok, hogy alakul.
Alapvetően szerda-csütörtök-pénteken fog járni, amíg suliban leszek, a többi napon itthon leszünk. Így is elég sokba fog kerülni.
Pár kép a Kindyről:
 
a keddi játszócsoport éppen ebédel

gyurmázás Pollyval

az ikrek 
szuper rakétás játék

a favonatos terepasztal fordítóval, amit építettünk 



1 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés